Hahmot

(Punaiset sulkeet hahmon nimen perässä merkitsevät hahmon kirjoittajaa. M=Maria, S=Salla, T=Teea, V=Ville. Olethan hahmoon liittyvissä kysymyksissä ensisijaisesti yhteydessä hahmosi kirjoittajaan.)

Oman kylän nuoret

Kari Isotalo, 20 (V) (Hannes P)
Ison talon poika — hyvässä ja pahassa
Vanhemmassa Isotalon veljeksistä on monessa suhteessa ainesta kylän tavoitelluimmaksi poikamieheksi: sen lisäksi että hän aikanaan perii kylän suurimman tilan isältään, on hän myös kaikin puolin reilu, kunnollinen ja itsevarma nuori mies joka ottaa tehtävänsä tulevana isäntänä hyvin vakavasti ja tuntuu tytöistäkin etsivän ensisijaisesti hyvää emäntäehdokasta. Joidenkin mielestä suvun arvo on noussut turhankin paljon Karin päähän, kun taas toiset vihjailevat ettei Kari ole niin puhtoinen kuin ihmiset luulevat.

Unto Isotalo, 17 (V) (Minttu A)
Ikuinen kakkonen
Isotalon pikku Unto, aina veljensä varjossa. Vaikka veljesten välit ovatkin hyvät ja Kari on aina kohdellut pikkuveljeään reilusti, on kaikille selvää, että kuopus on kärsinyt vertailusta. Vaikka Unto on periaatteessa aivan yhtä reilu ja reipas kuin veljensä ja vieläpä vähemmän koppava, näkevät monet hänessä silti aina vain valjumman version veljestään. Jos Unto vain löytäisi jostain hieman särmää olemukseensa, saattaisi hän ehkä vihdoin nousta veljensä varjosta.

Tapani Jurva, 19 (T) (Jukka O)
Rock’n’roll tarjoaa pakopaikan
Tapani on kirkonkylän nuorisojengin johtajahahmo. Tunkion kukon ei kuitenkaan tarvitse kukkoilla – coolin välinpitämätön asenne saa muun jengin ihailemaan Tapania. Pojan isä lähti kauan sitten, ja äiti on kasvattanut lapsia ja hoitanut maatilaa samaan aikaan. Ei taida tästä pojasta tulla tilalle jatkajaa, vaan hän tuntuu viihtyvän enemmän kitaransa kanssa ja levyjä kuunnellen. Saattaa olla, että ison maailman meno kutsuu Tirvalan poikaa.

Afrodita “Titta” Kataja, 18 (T) (Aino P)
Juttelee metsän eläimille kuin mikäkin Tuhkimo
Titta asuu äitinsä Aunen kanssa lahossa mökissä Tirvalan Korvenperällä. Kyläläiset tuntuvat vähän säälivän mukavaa ja kunnollista tyttöä, jolla on melko omituinen äiti. Lempeä ja herttainen Titta pitää kasveista ja eläimistä, ja haaveilee eläinlääkärin ammatista. Titta liikkuu kylillä lähinnä parhaan ystävänsä Siirin kanssa ja on aktiivinen kylän touhuissa, kuten Marttojen toiminnassa ja naisten pesäpallojoukkueessa.

Liisa “Lissu” Kolehmainen, 17 (T) (Kaisa M)
“Se Kolehmaisen poikatyttö”
Kyläkauppiaan nuori tytär palkittiin sinnikkyydestään ja otettiin iästään huolimatta roikkumaan kylän nuorisojengiin. Vaikuttaa jopa siltä, että jengin pomo Tapani pitää Lissua jonkinlaisena kakkosmiehenään, mikä on Liisan unelmien täyttymys. Kyläkauppiasta ei tunnu haittaavan, että tyttö ei mekkoa ole tiettävästi päälleen pannut vuosiin eikä ole kiinnostunut meikeistä. Kai se toivoo, että edes toinen lapsista olisi ollut poika. Liisalla on vuotta vanhempi Siiri-sisko, joka on alkanut viettää aikaa jengin kanssa, mikä ei Liisaa yhtään miellytä.

Siiri “Sissi” Kolehmainen, 18 (T) (Laura K)
“Se Kolehmaisen sievä tyttö”
Kyläkaupan pitäjien esikoistytär, oikein kunnon tyttö – parhaan ystävänsä Tittan kanssa kylän esimerkillisimpiä nuoria: harrastavat pesäpalloa ja auttelevat myyjäisissä. Mitä nyt jotkut juoruavat, että vuotta vanhempi Tapani kylän nuorisojengistä olisi onnistunut riiailemaan Siiriä. Tytön onkin viime aikoina muutamasti nähty jättäneen sievät hameensa kaappiin ja liikkuneen kylällä iltaisin tiukoissa farmarihousuissa. Onkohan kiltti tyttö sittenkään enää niin kiltti?

Raakel Petäjä, 18 (V) (Henna G)
Jumalan pikku karitsa
Lukion viimeisen luokan syksyllä aloittava ujo ja hiljainen Raakel on Tirvalan seurakunnan pastorin ja tämän syvästi uskonnollisen vaimon ainoa lapsi, ja kovin paljoa enempää ei kukaan hänestä tunnu tietävän. Paitsi pari vuotta nuorempi Maria, joka on onnistunut ystävystymään jopa varautuneen Raakelin kanssa. On varmaa, ettei Raakelin äiti – joka on kuuleman mukaan pakottanut tytön pienestä pitäen opettelemaan Raamatun ulkoa – hyväksyisi tyttönsä lähtevän tansseihin, joten Raakelin ilmestyminen paikalle Marian ja Annikin seurassa on yllätys kaikille.

Olavi Johannes “Pikku-Puukko” Rautavaara, 17 (T) (Ilari S)
Adrenaliini on päivän tärkein ateria
Koulun rehtorin ja kunnansihteerin poika on kauas puusta pudonnut. Nuorisojengin tiuskea rakki on kiivas hurjapää ja nähdään usein kylällä nyrkit pystyssä tai kaahailemassa mopolla. Toisaalta harva osaa elää niin hetkessä ja täysillä, niin hyvässä kuin pahassa. Jos se vähän tuosta rauhoittuu, ties kuinka kiihkeä rakastaja siitä paljastuu! “Pikku-Puukon” vanhemmat ovat tainneet jo luopua toivosta, että poika hankkisi akateemista ammattia. Kunpa se edes pääsisi autokorjaamolle töihin, nyt sai onneksi sieltä kesätöitä bensapoikana.

Helena Sointu, 19 (T) (Johanna S)
“Mitä noin tolkun tyttö tekee tuollaisessa seurassa?”
Jos Tapani on nuorisojengin keulakuva ja Olavi sen lihakset, Helena on ehdottomasti aivot ja järjen ääni. Tyttömäisesti mutta räväkästi pukeutuva kanttorin tytär pärjää hyvin koulussa, eikä moni ymmärrä, miksi niin kunnolliselta vaikuttava tyttö hilluu pahojen poikien kanssa ulkona kaiket illat. Hänet on toisaalta nähty myös Isotalon poikien seurassa, jotka sentään ovat esimerkillisiä nuoria.

Maria Tarkka, 16 (M) (Melissa R)
Ihana tohelo
Maria on iloinen, avulias ja varsin vauhdikas tirvalalainen tyttö jolle aina sattuu ja tapahtuu, eikä Marian elämä useinkaan suju ilman kommelluksia. Hän on myös parantumaton romantikko. Kaikkien kanssa toimeen tuleva Maria on ystävystynyt jopa erittäin ujon Raakelin kanssa ja houkutellut tämän ensimmäistä kertaa tansseihin salaa tämän vanhemmilta.

Annikki Voittonen, 18 (V) (Matilda M)
Tyttö joka tahtoi tohtoriksi
Valtti Voittosen tytär Annikki kirjoitti Jämsässä ylioppilaaksi keväällä ja matkusti saman tien Helsinkiin yliopiston pääsykokeisiin, joiden tuloksia nyt odotellaan jännittyneinä. Annikin äiti kuoli keuhkosyöpään melkein kymmenen vuotta sitten, mistä lähtien idealistinen tyttö on tähdännyt määrätietoisesti kohti tutkijanuraa voidakseen joskus auttaa löytämään parannuskeinon syöpään. Laajalti lukenut tyttö on muutenkin saanut Minna Canthin kirjoituksista innostuksen terveisiin elämäntapoihin ja ihailee kylän sivistynyttä nuorta lääkärinrouvaa.


Oman kylän aikuiset

Elisabet Erkkola, 32 (M) (Sari L)
Seurapiirirouvan seksuaalinen herääminen
Elisabet on Tirvalan kunnan nuoren lääkärin hehkeä rouva. Rouva on koulutukseltaan farmaseutti ja työskentelee kirkonkylän apteekissa. Kaikki kylällä tietävät kauniin pikkurouvan olevan vähän parempaa väkeä; ehkä siksi tohtorin kodissa ei vielä näy pienokaisia.

Juhani Erkkola, 36 (S) (Simo J)
Mies, joka rakastaa naisia
Nuori kunnanlääkäri on asettunut vaimonsa kanssa Tirvalaan kaksi vuotta sitten. Kunnanlääkäri Juhani Erkkola on komea mies, joka rakastaa naisia. Juhani ei myöskään koskaan jätä väliin hyvää väittelyä politiikasta tai maataloudenhoitosta, joista kummastakaan hänellä ei ole omakohtaista kokemusta.

Antti Isotalo, 52 (V) (Riku S)
Iso mies ja iso ääni
Isotalon tilan isäntä on monella tapaa nimensä veroinen – sen verran iso on miehen ego, että on vaikea uskoa ettei hän ole pohjalainen vaan tirvalalainen ties kuinka monennessa polvessa, kuten hän jaksaa aina muistuttaa. Asiaa ei varsinaisesti auttanut kasvaminen varakkaan suurtilallissuvun esikoisena, ja Tirvalan vanhempi väki muistaakin Antin olleen nuorempana varsin vauhdikas tyyppi jolla riitti vientiä naismarkkinoilla ennen kuin tämä löysi nyt jo edesmenneen emäntänsä ja poikiensa äidin. Viljelystoimensa ohella Isotalon Antti on istunut kunnanvaltusstossa yhtäjaksoisesti siitä lähtien, kun viisitoista vuotta sitten tuli ensimmäistä kertaa valituksi. Ehtiipähän Antti puuhailla vielä Tirvalan Jellonissakin, joten Isotaloa voidaan pitää yhtenä kunnan voimahahmoista yhdessä Rautavaaran pariskunnan kanssa.

Esteri Jurva, 43 (S) (Niina N)
”Kunhan vain saan tanssia”
Elämäniloinen ja vahva Esteri on kylän paras tanssija ja suuren maatilan pätevä emäntä. Nuorempana Esteri oli kunnan kovin hiihtäjä mutta haaveet suuremmista kisoista kaatuivat siihen, että suuri tila jäi yllättäen Esterin hoidettavaksi vanhempien kuoltua sodassa.

Aune Kataja, 55 (T) (Marjaana K)
“Antaa ihmisten puhua”
Kyläläisissä kylmiä väreitä aiheuttava Aune asuu Tirvalan Korvenperällä. Vanhassa lahossa mökissä keskellä metsää majoittuu myös tytär sekä ainakin kaksitoista kissaa ja yksi lehmä (Mielikki ei asu sisällä, mutta kyläläiset tykkäävät liioitella). Aunen suku on asunut paikkakunnalla jo viiden sukupolven ajan, kuulemma siinä samassa mökissä. Ikivanha huhu kylällä kertoo, että suurin osa suvusta on vähän omituisia, näkijöitä tai sen sellaisia. Kaikki uskoivat, että suku päättyisi Auneen, mutta hän sai vielä vanhalla iällä Afrodita-tyttären.

Ensio Kolehmainen, 53 (S) (Mika L)
Osuuskauppaa Tirvalan sydämessä
Ensio on vannoutunut osuuskauppamies ja työväenliikkeen ystävä. Vuosi sitten Ensio sai monikymmenvuotisesta työstään palkinnon, jonka on allekirjoittanut itse Kekkonen ja tästä tietävät varmasti kylällä kaikki. Kenellekään eivät ole jäänyt epäselväksi myöskään Ension ja Amerikan serkun Williamin jäätävät välit.

Sinikka Kolehmainen, 48 (M) (Marjukka L)
Tirvalan Tietotoimisto
Sinikka Kolehmainen pyörittää miehensä Ension kanssa Tirvalan osuuskauppaa. Keneltäkään lähimmän 50 kilometrin säteellä ei varmasti ole jäänyt kuulematta, että kauppiaan rouva on koulutukseltaan oikein merkantti. Kylän vääräleuat ovat kuitenkin ihmetelleet miten rouva on koskaan mitään saanut opiskeltua, kun Sinikan suu käy lakkaamatta. Hyviä neuvoja hän silti antaa. Pariskunnalla on myös kaksi tytärtä, Liisa ja Siiri.

Seppo Leimu, 52 (M) (Juha I)
Vikkelä, muttei nokkela
Tirvala on ollut vanhemman konstaapeli Leimun valtakuntaa jo vuosikymmenien ajan. Leimu on vikkelä ja luonteeltaan kiivas, mutta harkinta ei aina ehdi mukaan miehen liikkeisiin. Kylän rettelöitsijät tietävätkin varoa Leimun luisevaa nyrkkiä ja kerkeästi esiin kalahtavia käsirautoja.

Tahvo Lepola, 28 (M) (Jori V)
“Josko ensin ajateltaisiin”
Nuorempi konstaapeli Lepola on vastikään valmistunut nuori ja raamikas poliisin alku. Mikään keltanokka hän ei kuitenkaan ole, sillä Lepola on syntynyt poliisiksi. Hän on rauhallinen ja täynnä raakaa voimaa. Ja kuinka terävä mieli asuukaan Lepolan ison pään sisällä!

Kaija Mansikka, 28 (T) (Maiju R)
Melkoisen maukas mansikka
Jyväskylässä kuvaamataidon opettajaksi opiskellut Kaija muutti syksyllä takaisin lapsuudenmaisemiinsa Tirvalaan kymmenen vuoden poissaolon jälkeen ja työskentelee  Tirvalan kansakoulussa luokanopettajana. Isossa kaupungissa asuneella viehättävällä neitosella olisi vientiä, mutta eivät taida pienen paikkakunnan poikamiehet juuri kiinnostaa. Aina se tuntuukin perjantaisin hyppäävän bussiin ja viettää viikonloput muualla. Kai sillä joku mielitietty on siellä kaupungissa? Viihtyy se silti aika hyvin myös konstaapeli Lepolan kanssa.

Irma Munkki, 42 (T) (Henniina I)
“Havuja, perkele”
Jorma ja Irma, Irma ja Jorma. Kuin supersankarit ilman viittaa. Kaksoset kuin ilvekset. Välillä ei edes tunnista, kumpi on kumpi. Samanlaiset verkkapuvut töissä ja vapaa-ajalla. Sama työpaikka, yhteinen asunto. Reippaita ja aktiivisia kyläläisiä. Pahat kielet kuiskivat, että ovat viihtyneet kohdusta keski-ikään niin hyvin yhdessä, ettei yksikään puolisokokelas kelpaa. Irma on koulun käsityön- ja liikunnanopettaja. Valmentaa myös Tirvalan Ponnistuksen naisten pesäpallojoukkuetta.

Jorma Munkki, 42 (T) (Sampo J)
Vapaan tyylin mestari
Jorma ja Irma, Irma ja Jorma. Kuin supersankarit ilman viittaa. Kaksoset kuin ilvekset. Välillä ei edes tunnista, kumpi on kumpi. Samanlaiset verkkapuvut töissä ja vapaa-ajalla. Sama työpaikka, yhteinen asunto. Reippaita ja aktiivisia kyläläisiä. Pahat kielet kuiskivat, että ovat viihtyneet kohdusta keski-ikään niin hyvin yhdessä, ettei yksikään puolisokokelas kelpaa. Jorma on koulun veiston- ja liikunnanopettaja. Valmentaa myös Tirvalan Ponnistuksen miesten pesäpallojoukkuetta.

Lauri ”Keitto-Lasse” Naukkarinen, 43 (V) (Toni O)
”Kauppa se on joka kannattaa”
Keitto-Lasse on kaikkien tuntema hahmo Tirvalassa – mies jolta löytyy aina kotipolttoista perhejuhliin tai muuhun tarpeeseen. Vaikka on hänellä aina viritteillä myös kaikenlaista muutakin (enemmän tai vähemmän laillista) bisnestä. Vaikka Lassella onkin omat metkunsa, etenkin kylän naisväen suhteen, haluaa Tirvalan miesväki pitää häneen hyvät välit – sen verran välttämättömiksi hänen palvelunsa katsotaan kylässä jonka lähin pitkäripainen löytyy Jämsästä. Lasse on myös matkustellut nuorempana paljon ja osaa kertoa noilta vuosilta kaikenlaisia tarinoita jotka tuntuvat muuttuvan värikkäämmäksi vuosi vuodelta.

Riitta Rajala, 24 (M) (Aleksandra E)
“Kyllä valtion virkamies tietää”
Kylän posteljooni polkee pyörällään ympäri Tirvalaa toimittaen kirjeet ja kortit perille kuten valtion virkamiehen kuuluukin. Minkäs sille voi, jos joskus joku kirje sattuu olemaan huonosti liimattu tai kortti kirjoitettu kissan kokoisilla kirjaimilla – väistämättähän ne tulee lukeneeksi. Posteljooni Rajala tuntuu jostain syystä aina tietävän mitä ja milloin kylällä tapahtuu.

Armas Rautavaara, 56 (V) (Juho M)
Tirvalan oma rautakansleri
Tirvalan kansakoulun vanhanaikaisesti sivistynyt ja konservatiivinen rehtori on Tirvalan omia poikia ja hyvin kotiseuturakas ihminen. Opiskeltuaan kansakoulunopettajaksi Jyväskylän opettajankoulutusseminaarissa Armas palasi itsestäänselvästi kotikyläänsä opettajaksi, ja viimeiset parikymmentä vuotta hän on luotsannut Tirvalan nuorisoa koulun rehtorina. Työ on rehtori Rautavaaralle selkeä ykkösprioriteetti, ja vaikka hän omalla tavallaan rakastaakin vaimoaan ja poikaansa, hän näkee itsensä ennen kaikkea koko kunnan sivistystoimen johtajana ja moraalisena kompassina, ja vaimonsakin enemmän poliittisena liittolaisena ja taisteluparina kuin romanttisena kumppanina. Rehtori Rautavaara on myös Tirvalan Jellonien johtohahmoja ja käyttää tätäkin asemaansa ennen kaikkea Tirvalan etujen ajamiseen, välillä hyvinkin häikäilemättömästi.

Johanna Rautavaara (o.s. Svensson), 47 (V) (Mari L)
Tirvalan politiikan harmaa eminenssi
Rouva Rautavaara, omaa sukuaan Vaasan Svenssoneita ja kesävieras Gunnar Svenssonin serkku, on arvonsa tunteva, määrätietoinen ja kiihkeäkin nainen. Opiskeltuaan Helsingissä Yhteiskunnallisessa Korkeakoulussa hallinnon alan tutkinnon, vastavalmistunut neiti Svensson päätyi reilut kaksikymmentä vuotta sitten Tirvalaan koulun tuoreen rehtorin sihteeriksi. Työpaikan lisäksi Johanna löysi Tirvalasta myös aviomiehen ihastuttuaan esimieheensä joka lankesi helposti nuoren sihteerinsä pauloihin. Sittemmin rouva Rautavaara siirtyi kunnallishallinnon puolelle saatuaan – kenties aviomiehensä myötävaikutuksella – kunnansihteerin viran. Tirvalan kunnansihteerinä hänellä on tärkeä rooli alueen päätöksenteon kulisseissa, ja yhdessä miehensä kanssa he muodostavatkin jonkinlaisen kunnan poliittisen voimapariskunnan.

Veikko Rissanen, 22 (S) (Mika S)
Mikään ei ole niin tärkeää kuin pesäpallo
Miesten pesäpallojoukkueen apuvalmentajana toimiva Veikko ihailee yli kaiken Jormaa, kulkee tämän perässä ja haluaa oppia lisää pesäpallosta ja voimailusta. Myös tanssimiseen Veikko suhtautuu urheilullisella vakavuudella. Ihmissuhdeasioissa Veikko on auttamattoman ujo mutta alkavan kiinnostunut tytöistä. Veikko on elämäntavoiltaan ehdottoman raitis ja valistaa varovaisesti alkoholin vaaroista.

Severiina Sointu, 42 (S) (Maarit M)
”On syytä muistaa varoitus: / Salatut käyvät julki,
myös hankkeeet, jotka viekkaus / toisilta kätköön sulki.” (Virsi 400)
Kaikkien tuntema Tirvalan kirkon kanttori Sointu ei pelkää sekaantua juttuun jos toiseenkin riippumatta siitä, keitä kyläläisiä ne koskevat. Hänellä on pettämätön vainu hyvistä juoruista ja erityisenä kiinnostuksen kohteena tällä hetkellä ovat kylän nuorison naima-asiat.

Helmi Tarkka, 57 (T) (Emmi K)
”Oli elämän valttikortit, mulla kerran kourassain
Oli avoinna kaikki portit ja ne suljin takanain”
Elämän kovasti kohteleman Helmin mies kuoli tapaturmaisesti maitoauto-onnettomuudessa kaksikymmentä vuotta sitten. Muualta Tirvalaan miehen perässä muuttanut Helmi jäi paikkakunnalle kahden lapsen kanssa. Asuu poikansa perheen kanssa entisellä maitotilalla, jota pitivät aikoinaan, kunnes totesivat ettei se kannata ja menivät meijeriin töihin. Helmi on aktiivinen Martoissa, ja aiheuttaa muissa joskus hampaiden kiristelyä mielipiteillään. Silti hänellä näyttää olevan erinomaiset välit lapsenlapseensa Mariaan.

Urmas Virtanen, 64 (M) (Tero S)
Setä Salapoliisi
Jo kypsempään ikään ehtinyt hellyyttävä dekkarikirjailija, joka asuu Tirvalassa kesäisin vertahyytäviin kirjoihinsa inspiraatiota etsien. Urmas rakastaa tanssimista, joskin polskaa tanssin kuin tanssin omalla hytkyvällä tyylillään. Omintakeisesta tyylistään huolimatta hänelle löytyy kyllä aina tanssiseuraa, sillä herra on ystävällinen ja yleisesti pidetty. Jännittävän ammattinsa takia hän säikkyy helposti.

Valtti Voittonen, 48 (V) (Jukka S)
”There’s no business like show business”
Vajaat kymmenen vuotta sitten leskeksi jäänyt Valtti on Annikin yksinhuoltajaisä ja Tirvalan viihdealan monitoimimies, joka on jatkuvasti puuhaamassa uusia nerokkaita  tapahtumakonsepteja, joista yksikään ei kuitenkaan vielä ole ottanut tuulta alleen. Valtin onneksi isän perinnöksi jättämä Voittosen Osto- ja myyntiliike on toistaiseksi tarjonnut hänelle ja Annikille toimeentulon. Ikuisena optimistina Valtti ei ole luovuttanut ja kannustaa tyttäressäänkin yritteliäisyyttä ja sitkeyttä, vaikkei vain kansakoulun käyneenä ymmärräkään paljoa tyttärensä haaveista. Näissäkin tansseissa Valtti toimii – kuten tavallista – ”tapahtumajärjestäjänä” ja on ottanut vastuulleen mm. paikalle tilatun yhtyeen.

Erkki Väänänen, 43 (M) (Aino H)
Mies paikallaan
Erkki on tanssilavan talonmies sekä Tirvalan yleismies Jantunen ja jokapaikanhöylä. Vaikka Erkkiä ei koskaan julkisesti nähdä tanssin pyörteissä, huhut kertovat, että kun lavan ovet sulkeutuvat keskiyön jälkeen, kuoriutuu hänestä yksinäinen parkettien partaveitsi.


Muualta tulleet

Ilmari Arvola, 28 (V) (Mikko K)
Suurkaupungin sykkeestä maaseudun rauhaan
Vaimonsa suvun kotiseudulla Tirvalassa kesävieraana aikaansa viettävä rakennusinsinööri Arvola on alunperin kotoisin Tampereelta, mutta opiskeltuaan pitkän linjan Tampereen teknillisessä oppilaitoksessa hän muutti Helsinkiin työn perässä ja tutustui siellä sairaanhoitajaksi opiskelleeseen vaimoonsa. Insinööri Arvola pitää itseään paitsi kosmopoliittina, myös luovana ja taiteellisena ihmisenä, ja suhtautuu maaseutuun ja sen yksinkertaisina pitämiinsä asukkaisiin välillä hieman alentuvasti.

Leena Arvola, 26 (V) (Saara H)
Sisar hento valkoinen
Helsingissä asuva Leena on palannut kesäksi äitinsä kotiseudulle Tirvalaan, jossa itse aikanaan vietti kesänsä, ja tuonut mukanaan myös miehensä. Älykäs ja empaattinen nainen opiskeli Helsingin kaupungin sairaanhoitajatarkoulussa ja työskentelee nyt HYKSissä sairaanhoitajana. Vaikka Leenalla olisi kykyjä opiskella lääkäriksikin, hän viihtyy erittäin hyvin omassa työssään eikä selvästikään koe tarvetta hakea korkeampaa statusta. Leena on edelleen selvästi hyvin rakastunut mieheensä ja jumaloi tätä, vaikkeivät kaikki aina ymmärräkään mitä niin älykäs ja viehättävä nainen Ilmarissa näkee. Tirvalassa vieraillessaan Arvolat asuvat Leenan isotädin, Helmi Tarkan, luona.

Pekka ”Peksi” Honkonen, 20 (V) (Hanna E)
Nuori mies ja moottorin jyrinä
Tirvalan toiseksi suurimman kylän, Sahankylän, nuorisojengin johtohahmo. Tämä nuoren yksinhuoltajaäidin poika ei kuitenkaan näytä vähääkään välittävän asemastaan, mikä ei ainakaan heikennä hänen karheaa karismaansa jota ihailevat niin hänen seuraajansa kuin salaa myös monet naisihmiset. Kansakoulun jälkeen Peksi kävi Sahankylän ammattiopiston ja on sen jälkeen tehnyt koneistajan töitä sahalla, vaikka kaikki tietävät että hänen todellinen intohimonsa ovat amerikkalaiset autot.

Marjatta Huovinen, 18 (V) (Paula P)
Pikkukylän tytön/pojan kaipuu kaukomaille
Kukaan ei oikein tiedä, mitä Sahankylän sahan työnjohtajan hyvinkasvatettu ja Jämsässä lukiossa kielilinjalla opiskeleva tytär tekee Peksin jengissä, mutta ainakin hän usein tuo jonkinlaista järkeä ystäviensä touhuihin. Kaikki sen sijaan tietävät Marjatan matkailuinnosta – ei vähiten sen takia, ettei hän viimeisen puolen vuoden aikana ole juuri muusta puhunut kuin uudesta Interrail-järjestelmästä, jonka avulla on mahdollista matkustaa yhdellä lipulla vaikka halki koko Euroopan.

Hilkka “Hilu”  Hurmerinta, 20 (M) (Senni R)
“Kauneuden eteen täytyy vähän kärsiä”
Tirvalassa syntynyt ja kasvanut Hilu opiskelee kosmetologiksi Tampereen suuressa kaupungissa. Hän haluaa vielä joskus perustaa oman kosmetiikkamerkkinsä, jonka keulakuvana ja mannekiinina itse tietenkin toimii. Hilu käyttää aina kotiseutumatkansa hyödyksi ja tienaa vähän opiskelurahoja kokeellisia ruttuvoiteita ja meikkiuutuuksia kaupaten.

Georgina Jarvella, 36 (S) (Milla K)
Kaunis nainen tuli kaupunkiin
Georgina Jarvella on tyylikäs ja näyttävä amerikkalaisnainen Minnesotasta Duluthin kaupungista. Hän on ensimmäistä kertaa Suomessa mentyään vihille Williamin kanssa viime vuonna. Suomi ja maalaiselämä ovat Georginalle täydellisen vieraita mutta hän on päättänyt tehdä näyttävän sisääntulon Tirvalaan.

Tiffany Jarvella, 19 (S) (Kaisa V)
Aidon Suomi-tytön viiltävä kaipuu
Tiffany on vankkumaton Suomen ihailija, aito Suomi-tyttö puoliksi amerikkalaisista sukujuuristaan huolimatta. Vaatimatonta ja sosiaalista nuorta odottaa laaja ystäväpiiri jokavuotiselle vierailulle Tirvalaan, joka Tiffanylle merkitsee rauhan tyyssijaa maan päällä. Tänä vuonna Tiffanyn uutena kiinnostuksen kohteena ovat maatilat. Hän tuntuu myös hakeutuvan aiempaa enemmän varttuneemman väen seuraan.

William Jarvella, 46 (S) (Ville U)
Amerikassa kaikki on suurempaa
William Jarvella on asunut Amerikassa jo pitkään mutta ei ole unohtanut synnyinkuntaansa Tirvalaa, jossa vierailee vuosittain tyttärensä kanssa. Kukaan ei kunnolla tiedä, mitä William on tehnyt työkseen Amerikan-vuosinaan, mutta käyttörahaa ja tarinoita Amerikan menosta tuntuu riittävän. Tällä kertaa mukana on myös näyttävä vaimo.

Pauli Kallio, 19 (M) (Tanja R)
Rakastunut perfektionisti
Pauli on oman kylän poikia, tosin parhaillaan hän palvelee armeijan harmaissa ja on kotikylässään vain lomavierailulla. Pauli on ilo silmälle, kohtelias, hyvä urheilija, ja vieläpä valmistui ylioppilaaksi huippuarvosanoin. Paulia voisi kadehtia, jos hän ei olisi vielä niin sietämättömän reilu kaveri.

Terttu “Tepa” Korhonen, 32 (T) (Anna G)
Nahkahousut ja Opel Ascona
Kaija-opettajan kesävieras Jyväskylästä on viihtynyt Tirvalassa jo ainakin pari viikkoa. Heidän on nähty kruisailevan ympäri Tirvalaa Tertun omistamalla, aivan uudella Opelilla. Onpa mukana nähty joskus myös konstaapeli Lepola. Terttu vaikuttaa melko hiljaiselta ja on nähty tansseissa useimmiten nojailemassa nurkkaan. Ulkonäöstä voisi päätellä, että tykkää siitä rock’n’roll-musiikista. Kai se on jotain kaupunkilaismuotia se poikamainen tukkakin.

Kalevi ”Leka” Lindström, 17 (V) (???)
Voimalla vaikka läpi harmaan kiven
Lempinimensä Leka on saanut paitsi kunnioitusta herättävästä koostaan, myös nyrkeistään jotka nousevat pystyyn heti jos joku erehtyy loukkaamaan Peksin tai Annelin kunniaa. Vaikkei sahalla apulaisen hommia kansakoulupohjalta tekevä Leka ehkä olekaan penaalin terävin kynä, on hän varsin päättäväinen – jopa itsepäinen – luonne ja ystävilleen lojaali. Vaikka hän ei sahankyläläisenä juurikaan arvosta Tirvalan kirkonkylän nuoria, on erityisesti Olavi hänelle kuin punainen vaate – nämä kaksi eivät jostain syystä lainkaan siedä toisiaan ja heidät onkin parempi pitää erossa toisistaan.

Anneli ”Antsa” Paateroinen, 19 (V) (Sara K)
Nuori kapinallinen
Sahankylällä asuva Antsa on Peksin uskollinen seuraaja ja vankkumaton ihailija, joka imitoi tämän coolia tyyliä parhaansa mukaan mutta monen mielestä yrittää hieman liikaa. Antsan isä on Tirvalan kunnan nimismies – mikä ehkä osaltaan selittää tämän kapinointia esivaltaa vastaan – joka ei lainkaan arvosta tyttärensä liikkumista Peksin ja tämän jengin kanssa, vaikka onkin toistaiseksi aina pelastanut jälkikasvunsa tämän jouduttua jonkinlaiseen pulaan.

Oskari Pöksyläinen, 19 (M) (Tilli L)
“Yksi missio, yksi tavoite”
Oskari on komea ja tietää sen. Aikaisemmilla vierailuillaan Oskari on jo selvittänyt Tirvalan hyvien heinälatojen sijainnit ja aikoo nyt panna toimeksi. Vaikka Oskari ei olekaan syntyjään tirvalalaisia, on hän tullut kyläläisille tutuksi Paulin armeijatoverina.

Jonas Soldan, 19 (M) (Taru L)
Santahaminan Shakespeare
Jonas on (ainakin omasta mielestään) Suomen seuraava Eino Leino. Tämä kaunopuheinen kaupunkilaispoika on vieraillut Tirvalassa ennenkin asetovereidensa Paulin ja Oskarin seurassa, ja nähty usein vaeltelemassa kesäyössä rustaamassa moderneja värssyjä sen kauneudesta.

Gunnar Svensson, 45 (T) (Arttu L)
”Jag tror, jag tror på sommaren / Jag tror , jag tror på sol igen
Jag pyntar mig i blå kravatt / och hälsar dig med blommig hatt”
Turussa asuva Svenssonin perhe on jo toista kertaa viettämässä kesää Tirvalassa. Sukulaisten luona aikoinaan vierailtuaan perheen vanhemmat ihastuivat kylään, ja lopulta päättivät laskea veneensä kesäksi Tirvalanjärveen ja asuttaa kesäkuukaudet pankin omistamaa vuokramökkiä Lähisaaressa. Gunnar vaikuttaa olevan aina iloinen ja hersyvä hymy on tyylikkään miehen tärkein asuste. Kesäasukkaaksi Gunnar on erityisen aktiivinen ja osallistuu kaikkeen, minkä vuoksi lähes koko kylä tuntee perheen ainakin nimeltä. Gunnar on Johanna Rautavaaran serkku, joten perheet ovat viettäneet paljon aikaa keskenään.

Lovisa Svensson, 38 (T) (Aino K)
Nainen kuin unelma
Kertakaikkiaan ihastuttava nainen, joka kääntää päitä kylän keskustassa käyskennellessään. Käy joka aamu kellontarkasti juoksemassa niemen kärjen ympäri, ja  hymynsä on yhtä herkässä kuin miehellään. Lovisa on nähty usein myös lääkärin vastaanotolla; mikähän sitä vaivaa, kun noin urheilullinenkin on?

Mats “Micke” Svensson, 16 (T) (Arttu H)
”Elämä on ihmisen kamalinta aikaa”
Siinä missä koko muu Svenssonien perhe on kuin eloon herännyttä kiiltokuvaa, on kuopus mustanpuhuva poikkeus. Synkältä vaikuttava poika ei paljoa puhu, ja vaikuttaa siltä että pitää enemmän eläimistä kuin ihmisistä. Jonkinlainen luontoaktivisti se kuulemma on.

Ulrika Svensson, 18 (T) (Laura W)
Runotyttö pää pilvissä
Suomea yllättävän etevästi osaava Ulrika kuljeskelee paljon Tirvalan metsissä ja rannoilla. Hän saattaa istua tuntikausia rantatörmällä kirjoittamassa runoja pieneen kirjaansa, jota kantaa aina mukanaan. Hänet on myös nähty usein kirjastossa lainaamassa romanttista kirjallisuutta. Onneksi tyttö ei kuitenkaan ole aivan täysin uppoutunut omiin ajatuksiinsa, vaan näyttää ystävystyneen ainakin Tiffanyn ja Marian kanssa.

Anna-Inkeri Tiihonen, 18 (S) (Massi H)
Hauras, ihmeellinen elämä
Tiihosen kaksosten toinen puolikas Anna-Inkeri sai syntyessään elinikäisen keuhkovamman. Hän on perheen tarkoin varjeltu hauras kultakimpale, Jumalan lahja kauneudessaan ja lahjakkuudessaan. Sairaudestaan huolimatta luonnontieteistä kiinnostuneella tytöllä on unelmana päästä opiskelemaan farmasiaa. Viime aikoina Anna-Inkerin vointi on ollut paranemaan päin, minkä ansiosta tyttö on päässyt tansseihinkin ystävänsä Annikin seurassa.

Eila Tiihonen, 47 (S) (Katja K)
Rakkaustarina vailla vertaa, osa 1
Eila Tiihonen on älykäs perheenäiti, joka satunnaisesti haikailee, mitä muuta elämä olisi voinut olla. Erityisesti kylän poliittiset kuviot kiinnostavat, vaikka niihin ei ulkopaikkakuntalaisena juuri pääsekään käsiksi. Kouluiässä herännyt Rakkaus Penttiin ja kaksostyttäret ovat kuitenkin tuoneet elämään runsaasti sisältöä. Eila ja Pentti pitävät toisistaan varauksettomasti huolta, täydentävät toistensa lauseita ja kaipaavat epätoivoisesti, kun ovat erossa. Tytär Anna-Inkerin sairaus on vain vahvistanut heidän yhteyttään.

Tiina-Tuulikki Tiihonen, 18 (S) (Sini T)
Enkelin varjosta omaan elämään
Tiina-Tuulikki on Tiihosen kaksosten terve tyttö, joka on tottunut huolehtimaan siskostaan. Tiina ei ole oikein huomannut vaatia itselleen mitään, mutta nyt kun Anna-Inkerin vointi on parantunut, Tiina on havahtunut miettimään mitä uutta tämä loppukesä voisi tuoda tullessaan hänen oman elämänsä suhteen.

Mainokset