Lavatanssit

Lavatanssit Tirvalassa

Tirvalalainen lavatanssikulttuuri on hyvin samankaltaista kuin lavatanssikulttuuri muussa maassa. Joitain erikoisuuksia tuosta Keski-Suomen helmestä kuitenkin löytyy. Kesälauantaisin järjestettävät tanssit keräävät yhteen suuren osan kunnan väestä. Nuoret pääsevät mukaan rippikoulun käytyään. Tanssien järjestelyistä vastaa yleensä urheiluseura Tirvalan Ponnistus ja tarjoilusta huolehtii Tirvalan Martat. Vuoden suurin tapahtuma ovat juhannustanssit. Niitä ovat järjestämässä TiPo:n ja Marttojen lisäksi aina myös Tirvalan Jellonaveljet. Juhannustansseissa on usein myös tanssimisen lisäksi muuta keskikesän juhlaan sopivaa ohjelmaa. Jo vuosia jatkunut perinne on esimerkiksi juhannustanssien arvonta.

Tansseihin valmistautuminen

Varsinkin naisväki valmistautuu tansseihin huolella. Hiukset saattava olla olleet papilijoteilla aamusta asti, vaatteet on valittu huolella. Varsinkin tytöt laittautuvat usein yhdessä. Kaikissa perheissä ei meikkaamista katsota hyvällä, mutta usein ns. täydentäviä meikkausoperaatioita suoritetaan lavan lähellä puskissa tai lavan vessassa. Miesväkikin pukeutuu parhaimpiinsa ja usein saunoo ennen tansseihin lähtöä.

Tanssiminen

Orkesterin soittaessa on Tirvalan lava aina täynnä. Tanssisuunta kulkee totuttuun tapaan vastapäivään. Muutama pari saattaa unohtua keskilattialle tunnelmoimaan. Muualla maassa on yleisesti tapana tanssia kaksi kappaletta saman parin kanssa, mutta Tirvalassa on tapana hakea uusi pari jo yhden kappaleen jälkeen. Orkesterin taukojen aikana on ohjelmaa tai tanssimusiikkia soitetaan levyltä innokkaiden tanssijoiden iloksi. Yleensä lavalla soitetaan tuttuja tanssilajeja kuten valssia, foksia, tangoa ja humppaa. Joskus orkesteri kuitenkin innostuu soittamaan myös uudempaa tulokasta rokahtavaa fuskua nuoremman sukupolven suureksi riemuksi. Diskojytä ei vielä Tirvalassa soi.

Hakeminen

Orkesterin viritellessä soittimiaan tanssijat hakeutuvat sukupuolen mukaan omiin riveihinsä lavan eri seinustoille. Riviin asettuminen on merkki siitä, että haluaa lähteä tanssimaan. Tosin rohkeimmat hakijat voivat pyytää partnerin tanssiin myös rivin ulkopuolelle jättäytyneen kiinnostavan henkilön. Tirvalassa on uusi muodikas tapa vuorotella miesten ja naisten hakujen välillä vuorotunnein. Uuden kappaleen alkaessa hakuvuorossa olevan sukupuolen edustajat lähtevät kohti haettavia. Hakijalla on hyvä olla valmiina suunnitelma siitä, ketä lähtee hakemaan, sillä hakeminen on hyvin nopeatempoinen prosessi. (yleensä kannattaa olla valmiina suosikin lisäksi myös muutama muu varavaihtoehto, jos haluttu tanssipari viedään nenän edestä). Tanssiin pyydetään ojentamalla käsi tai pienesti kumartamalla tai niiaamalla. Hakiessa voidaan sanoa esimerkiksi “Saanko luvan”, “Lähdetkö tanssiin” tai “Tuletko”. Tanssirivissä ollessa ei ole kohteliasta kieltäytyä tanssiin kutsusta (Tirvalassa asiaa katsotaan erityisen pahasti). Kutsusta voi kuitenkin kieltäytyä, jos hakija on hyvin humalassa tai on aikaisemmin käyttäytynyt sopimattomasti. Yhden tanssin jälkeen taputetaan orkesterille, tanssista kiitetään ja palataan riveihin. Jos kuitenkin haluaa jatkaa vielä saman parin kanssa, on tapana asiaa ensin kysyä tanssipartnerilta ja sitten jäädä tanssilattialle odottamaan seuraavan kappaleen alkua. Saman parin kanssa voi tanssia toisen tanssin esimerkiksi, jos haluaa jatkaa kesken jäänyttä keskustelua. Tosin usein usean kappaleen yhdessä tanssiminen nähdään erityisenä kiinnostuksen osoituksena.

Alkoholi

Lavalla ei järjestäjän toimesta ole myynnissä alkomaholijuomia. Varsinkin miehet ovat saattaneet kuitenkin nauttia muutaman kaljan ennen lavalle tuloa ja yleinen tapa on käydä halkopinon luona nauttimassa “rohkaisuryyppyjä”. Yleensä aina joku ottaa “rohkaisua” vähän liikaa, mistä saattaa seurata järjestyshäiriöitä.

Lähteet:

Mainokset