Tirvalan kunta

tirvalan kartta

 

Hyppää Valtion Rautateiden kyytiin – varmista, että juna kulkee väliä Jyväskylä–Tampere. Matkusta läpi kesäisen Sisä-Suomen aina Jämsän ja Oriveden puoliväliin, kahden maakunnan rajalle. Seisakkeella, jossa juna pysähtyy kahdesti päivässä, lukee Tirvala. Jos uteliaisuutesi herää, astu ulos ja kävele alle kilometri kirkonkylälle.

Kun saavut pieneen keskustaan, et voi eksyä. Sitä halkoo Keskustie, jonka varrelta löytyvät muun muassa tori, Tirvalan osuuskauppa ja posti, ravintola ja keskiolutbaari, muutama vaateputiikki, apteekki ja kunnantalo, sekä muutama matala asuinkerrostalo. Koulutien ja Urheilutien varrella sijaitsevat kansakoulu ja keskusurheilukenttä.

Meijeritien päässä kohoava Tirvalan osuusmeijeri on kunnan toinen suuri työllistäjä. Sitäkin suurempi löytyy parin kilometrin päästä Tirvalankosken partaalta, Sahankylästä. Sahankylä on kunnan toiseksi suurin kylä, joka on syntynyt vuosisadan alussa rakennetun sahan ympärille.

Jos vietät Tirvalassa hieman pidempään saatat huomata, että kylien välillä vallitsee jo kauan jatkunut enemmän tai vähemmän totinen vastakkainasettelu: Sahankylän asukkaat eivät – etenkään Tirvalan kirkonkylän nuorison mielestä – ole oikeita tirvalalaisia vaan likaisia sahatyöläisiä ja niiden huonotapaisia kakaroita. Kirkonkyläläisiä pidetään vastaavasti Sahakylässä pystynokkaisina tärkeilijöinä. 

Sahankylässä sijaitsee myös vuoden 1958 ammattioppilaitoslain seurauksena perustettu Sahankylän ammattiopisto, joka tarjoaa teknisen ja kaupallisen alan ammattiopetusta. Lähin oppikoulu sijaitsee Jämsässä.

Reilut 2000 tirvalalaista ovat suurimmaksi osaksi mukavaa ja yhteisöllistä väkeä. Kunnan aktiivisuutta pitävät yllä Tirvalan Jellonaveljet, Pesäpallo-, hiihto- ja voimailuseura Tirvalan Ponnistus (TiPo) sekä Tirvalan Martat.

Nyt kun olet tutustunut tähän Sisä-Suomen helmeen, jääthän hieman pidemmäksi aikaa? Aivan pian on nimittäin luvassa tirvalalaisten – niin nuoren kuin vanhemmankin väen – kesän kohokohta, odotetut juhannustanssit Tirvalanniemellä. Näissä pirskeissä on jäyhemmänkin jököttäjän nähty panevan jalalla koreasti. Mutta varo vaan – seinäruusuja täällä ei katsella, vaan kiskaistaan kahta innokkaammin tanssin pyörteisiin.

Tunnetut paikat ja paikalliset vaikuttajat

Keskustie — Tirvalan kirkonkylän pääkatu. Tämän läheisyydessä sijaitsevat kaikki oleelliset liikkeet, paitsi meijeri, joka sijaitsee Meijerintiellä.

Lähisaari — Tirvalanniemen kärjestä voi helposti erottaa saaren ja pankin omistaman lomamökin. Kova uimari voi helposti uida saaresta tanssilavan rantaan.

Kaukosaari — Toinen ja se suurempi kahdesta saaresta Tirvalan edustalla. Täällä sijaitsee kunnanjohtajan mökki sekä toisella puolella kesäisin suosittu kunnan virkistäytymisranta, jonne kuntalaiset pääsevät vaikka soutuveneellä. Nuoret joskus yöpyvät täältä kesällä teltassa.

Sahankylä — Tirvalan kunnan toiseksi suurin kylä Tirvalan vanhan kirkonkylän jälkeen; syntynyt Tirvalanjärveen laskevan Tirvalankosken rannalle vuosisadan alussa rakennetun sahan ympärille. Vaikka Sahankylä kuuluukin Tirvalan kuntaan, sen asukkaat eivät – etenkään Tirvalan kirkonkylän nuorison mielestä – ole oikeita Tirvalalaisia vaan likaisia sahatyöläisten kakaroita. Sahankylässä sijaitsee myös vuoden 1958 ammattioppilaitoslain seurauksena perustettu Sahankylän ammattiopisto, joka tarjoaa teknisen ja kaupallisen alan ammattiopetusta.

KorvenperäTirvalan “lande” tarkoittaa reilua viittä kilometriä kirkonkylän Keskuskadulta suoraan pusikkoon melko metsäisiä teitä pitkin. Korvenperällä on jonkin verran haja-asutusta. Metsä on laaja eikä kovin hoidettu, ja kunnan lapsia on vuosikymmeniä peloteltu metsään eksymisellä.

Tirvalanjärvi — Varsin kekseliäästi nimetty järvi, jonka rannalla Tirvalan kirkonkylä sijaitsee.

Tirvalanniemi — Järven ympäröimä, Tirvalan luonnonläheisin osa. Täynnä vehreää metsää. Niemen kärkeä kutsutaan Rakkaudenniemeksi, sillä siellä on tehty aikojen saatossa paljon rakkauden tekoja.

Tirvalan tanssilava — Tirvalan tanssilava sijaitsee Tirvalan kirkon vieressä, Tirvalanjärven rannalla Tirvalanniemessä.

Tirvalan osuuskauppa  — Ensio ja Sinikka Kolehmaisten pitämä kauppa on keskellä kirkonkylää.

Tirvalan osuusmeijeri  —  Ollut pitkään merkittävä työllistäjä kunnassa.

Tirvalan kansakoulu (7-10-vuotiaille)

Lähin oppikoulu — Edistyneempi opinahjo  (10 v ->), joka sijaitsee Jämsässä.

Tirvalan martat — Kotitalousneuvontaa antavan kansallisen naisjärjestön paikallinen jaosto.

Tirvalan Jellonaveljet  — Kansainvälisen palvelujärjestön paikallinen klubi. Järjestävät tapahtumia yhteistyössä marttojen kanssa ja muun muassa keräävät rahaa hyväntekeväisyyteen.

Tirvalan Ponnistus (TiPo) — Paikallinen pesäpallo-, hiihto- ja voimailuseura.

Mainokset